Snelrewaard

SnelrewaardHet gebied van de (voormalige) gemeente is van oorsprong een ontginningsgebied ter weerszijden van de Lange Linschoten tussen Linschoten en Oudewater en aan de noordzijde van de Hollandse IJssel tussen Montfoort en Oudewater. Aanvankelijk was het Stichts gebied maar in de late Middeleeuwen werden de gerechten Noord- en Zuid-Linschoten Hollandse lenen tot het in 1820 naar Utrecht overging.

De agrarische minigemeente Snelrewaard was voor de openbare voorzieningen nagenoeg geheel op de buurgemeenten Linschoten en Oudewater aangewezen. Alle gemeentelijke activiteiten vonden plaats in Linschoten en de meeste Snelrewaardse kinderen gingen (en gaan) in Oudewater naar school.

De oevers langs de slingerende Lange Linschoten en de Hollandse IJssel vormen met hun monumentale boerderijen, vruchtbomen, knotwilgen en aangrenzende weilanden een bijzonder fraai landschap, vooral in het voorjaar als de natuur in bloei staat.

Bij de gemeentelijke herindeling in 1989 ging Snelrewaard bijna geheel over naar Oudewater, maar het gemeentewapen is nog steeds aanwezig als uithangbord op de hoek van het midden in Linschoten gelegen Koffiehuis “Het Wapen van Linschoten en Snelrewaard”.