Excursie naar de Stelling van Amsterdam

Datum Tijd
vrijdag 9 mei 2014 09:00 - 21:30

Tijdens deze geslaagde excursie is een uitgebreide routebeschrijving op papier beschikbaar gesteld aan de chauffeurs. Dit is de link naar het bestand (13MB!): routebeschrijving Stelling van Amsterdam. Klik met de rechtermuisknop op de link en kies voor “link opslaan als”.
En dit is de link naar de korte beschrijving: routebeschrijving kort.

Op vrijdag 9 mei 2014 gaan we het zuidelijke deel van de Stelling van Amsterdam verkennen. Dankzij ons lid Manfred van der Heijde (werkzaam bij het Waterschap Amstel, Gooi en Vechtstreek) hebben we deze bijzondere excursie voor u kunnen organiseren.

Alle forten van de Stelling van Amsterdam

Alle forten van de Stelling van Amsterdam

Geschiedenis

De Stelling van Amsterdam is een waterlinie. Op ongeveer 15 tot 20 kilometer afstand van het centrum van Amsterdam kan binnen 48 uur een grote ring van water om de hoofdstad worden gerealiseerd. Vijanden kunnen dan niet meer dichterbij komen.

De Stelling van Amsterdam vormt een 135 kilometer lange kring van 42 forten, een aantal batterijen (minifort), dijken, dammen, sluizen, gemalen en gedekte wegen. De forten zijn de verdedigingswerken. Ze zijn gebouwd op kwetsbare plekken in de waterlinie, bijvoorbeeld daar waar er een spoorlijn of een weg dwars door de linie ging.

Tussen 1880 en 1920 liet het Ministerie van Oorlog de Stelling van Amsterdam bouwen. Het eerste fort, fort bij Abcoude, is nog van baksteen, maar na 1887 worden de forten van onbewapend beton gemaakt, bestand tegen een nieuw type granaat (brisantgranaat).

In die tijd vliegt ook het eerste vliegtuig boven Nederland. En dat zorgt ervoor dat de Stelling van Amsterdam geen goed verdedigingswerk meer is. Men kan gewoon over het water heen vliegen! De Stelling van Amsterdam is dan ook nooit als verdedigingswerk gebruikt.

stelling amsterdamDe forten zijn een tijd lang aan de natuur overgelaten, zodat ze overwoekerd werden en het verval toesloeg. Toch is veel van de Stelling goed bewaard gebleven en in de jaren negentig zijn verschillende organisaties zich gaan bekommeren om de onderdelen. Een aantal forten is inmiddels weer opgeknapt en in gebruik als tentoonstellingsruimte, restaurant, of voor rondleidingen. In 1996 is de Stelling van Amsterdam door UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoed. (deze informatie is overgenomen van ntr/schooltv)

Mocht u al meer willen weten, kijk dan op de website www.stelling-amsterdam.nl of download de geolayer Stelling in de gratis app LAYAR op uw smartphone.

Excursie

Bij het vertrek uit Woerden ontvangt elke chauffeur een informatiesetje waarin ook de route langs de forten is opgenomen. We vertrekken om 09.00 uur met eigen vervoer uit Woerden vanaf de ingang van het parkeerterrein bij de Houttuinlaan naar Abcoude, waar het eerste fort is. Daar worden we ontvangen met koffie en krijgen een lezing door René Ros over de geschiedenis en functie van de Stelling van Amsterdam.
Met deze kennis beladen vertrekken we omstreeks 11.30 uur en rijden over binnenwegen met de klok mee langs andere forten.

We rijden langs Fort aan de Winkel, Fort Botshol en Fort Waver en steken met het pontje aan de Nes de Amstel over. Aan de andere zijde arriveren we omstreeks 12.30 uur bij het Fort aan de Drecht, waar we in het pas geopende pannenkoekenhuis de lunch kunnen genieten en het fort kunnen bekijken. (NB. Deze lunch is voor eigen rekening, Kosten ca. € 11,00).

stelling vanuit de luchtOm 13.45 uur vertrekken we weer. We rijden langs Fort de Kwakel, Fort Kudelstaart, Fort Aalsmeer, Fort Hoofddorp en de militaire Drinkwatervoorziening en arriveren omstreeks 15.00 uur bij de Munitieopslag nabij Halfweg. Hier gebruiken we een drankje.

Omstreeks 15.30 uur rijden we verder langs het Sectorpark Materieel, Fort aan den Liede, Fort bij de Liebrug, Fort Penningsveer, Fort Bezuiden Spaarndam en eindigen omstreeks 16.15 uur in Fort Benoorden Spaarndam. Ook daar krijgen we een rondleiding aangeboden.

Om 17.30 uur rijden we naar de Woerdersluis, al sinds de 13e eeuw een door Woerden in stand gehouden sluisje, waar we ook Hansje Brinkers kunnen bewonderen.

Als u dat wilt, kunt u vervolgens ter afsluiting deelnemen aan het diner in Restaurant Het Stille Water, dat op loopafstand van het Woerdersluisje ligt. (Diner is voor eigen rekening, houdt rekening met ca. € 35 per persoon).

We zullen de verdeling over de auto’s zo maken, dat personen die niet willen dineren om 17.30 uur samen naar Woerden kunnen terugreizen.

Hieronder kunt u zich aanmelden voor deze excursie.De kosten voor deelname bedragen € 15,00 per persoon (exclusief lunch en diner). Er is ruimte voor maximaal 30 deelnemers. Bij overtekening krijgen alleen die personen bericht en hun geld gerestitueerd.

[contact-form-7 404 "Not Found"]