Excursie naar de Koninklijke Bibliotheek

Datum Tijd
vrijdag 28 februari 2014 12:30 - 18:15

Vertrek: Hal aan de Noordzijde van het station Woerden
Alleen voor SHHV-leden en introducé(e)s; maximaal 30 deelnemers op volgorde van aanmelding

Toegang gratis (Treinkosten voor eigen rekening. 2x € 4,80 met NS-korting)
De trein vertrekt om 12.49 uur, daarom graag om 12.30 uur aanwezig.

Ed van der Vlist

Ed van der Vlist

De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag beschikt over een unieke collectie oude handschriften. Wij hebben de conservator middeleeuwse geschiedenis, de heer Ed van der Vlist bereid gevonden ons een aantal bijzondere boeken te tonen en hierover ook te vertellen. In ieder geval krijgen we een 10de-eeuws evangelieboek, een 14de-eeuws Maerlant-handschrift, wat 15de-eeuwse getijdenboeken, een 16de-eeuws album amicorum, een 17de-eeuwse atlas en 18de-eeuwse keuren van Woerden op tafel te zien – voor elk wat wils. De definitieve selectie maakt de heer Van der Vlist pas enkele dagen voor onze komst.

Ed van der Vlist, de conservator middeleeuwse geschiedenis van de KB, is historicus, studeerde middeleeuwse geschiedenis in Leiden, en heeft een meer dan gemiddelde belangstelling voor paleografie en codicologie.

Organisatie
De trein vertrekt om 12.49 uur vanaf station Woerden naar Den Haag CS. Daarvandaan is het enkele minuten lopen naar de KB. Graag om 12.30 uur aanwezig zijn in de hal van het station Woerden, zodat we samen met korting kunnen reizen.

Het programma bestaat uit twee onderdelen: Een presentatie door de heer Ed van der Vlist van ca. 1,5 uur en de mogelijkheid om op eigen gelegenheid rond te kijken in de tentoonstelling van permanente KB-topstukken, de Verdieping van Nederland, waar ook nog wat middeleeuwse handschriften liggen. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen wordt de groep in tweeën gesplitst. We vertrekken weer met de trein van 17.27 uur en zijn dan om 18.10 uur terug in Woerden.

Graag uw aanmelding per mail of telefonisch aan het secretariaat van de SHHV (via ons contactformulier). Maximaal aantal deelnemers 30. Bij overtekening wordt u op een wachtlijst geplaatst. Als u dan toch nog mee kunt, ontvangt u nog bericht.