Het Rampjaar 1672 – hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte

Datum Tijd
maandag 15 oktober 2018 20:00 - 22:00

– een lezing door Luc Panhuysen
– toegang gratis
– locatie: Kapel Weddesteyn, Utrechtsestraatweg 50, 3445 AS Woerden

Lodewijk XIV trekt bij Lobith de Rijn over, 12 juni 1672.
Adam Frans van der Meulen, ca. 1672-1690 (Collectie: Rijksmuseum).

In mei 1672 zette zich vanuit Charleroi een gigantisch Frans leger in beweging met als doel de vernietiging van de Nederlandse Republiek. Wat volgde was een Blitzkrieg ‘avant la lettre’ en niets leek logischer dan dat de Nederlanders door de Franse overmacht zouden worden verpletterd. Maar de veroveringsmachine stokte, de Nederlanders wurmden zich uit hun hopeloze situatie en wisten de agressor met de staart tussen de benen het land uit te zetten. In zijn lezing zal Luc Panhuysen vertellen hoe mensen van vlees en bloed het ‘Rampjaar 1672’ beleefden en hoe het ondanks alle paniek en wanhoop toch lukte om de supermacht van zijn tijd in het nauw te drijven. We kunnen dat ook lezen in zijn boek “Het Rampjaar 1672 – hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte”. De lezer maakt daar kennis met de belevenissen van de familie Van Reede. Hun briefwisselingen gunnen ons een inkijkje in hoe mensen van vlees en bloed die periode beleefden.

Luc Panhuysen
(foto: Jelmer de Haas)

Luc Panhuysen (1962) studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij een landelijk dagblad besloot hij de waan van de dag te verruilen voor de verbeelding van het verleden. Panhuysen combineert archiefonderzoek met het vertellen van een historisch verhaal, waarin de mensen van toen centraal staan. In zijn boeken verbindt hij de levensgeschiedenissen van zijn hoofdpersonen met de grotere lijnen van de Nederlandse en internationale geschiedenis. Hij is een veel gevraagd spreker, werkte mee aan verschillende cd-luisterboxen en valt regelmatig te beluisteren en te zien op radio en televisie. In 2005 publiceerde hij “De Ware Vrijheid. De levens van Johan en Cornelis de Witt” en in 2009 het eveneens goed ontvangen “Rampjaar 1672. Hoe de Republiek aan de ondergang ontsnapte.”

Zijn boek “Oranje tegen de Zonnekoning. De strijd van Willem III tegen Lodewijk XIV” (2016) werd genomineerd voor de Libris Geschiedenisprijs. Het nieuwste boek van Luc Panhuysen is “Ooggetuigen van de Tachtigjarige oorlog” en wordt gepresenteerd op het Geschiedenisfestival, op 6 oktober, in Haarlem.