Arthur, Koning voor eens en altijd

Datum Tijd
donderdag 22 maart 2018 19:30 - 22:00

– een lezing door Frank Brandsma
– toegang gratis
– aanvang 20.00 uur
– locatie: De Dam, Wilhelminaweg 79, Woerden
– voorafgaand vindt de Algemene Ledenvergadering (Jaarvergadering) plaats, aanvang 19.30 uur

Koning Arthur (links) afgebeeld op een tapijt uit circa 1385.
Rechts een afbeelding van Lancelot te paard die de gevallen Arthur bedreigt (foto’s via Frank Brandsma).

Koning Arthur is een figuur die voorkomt in Keltische legenden. Hij trouwde met Guinevere en als huwelijkscadeau kreeg hij een ronde tafel. Aan die tafel was plaats voor twaalf ridders. Niemand zat aan het hoofd, en daarmee was dus iedereen gelijk. Door de Ronde Tafel was het voor Arthur mogelijk het land goed te verdedigen en de Saksen te overwinnen. De belangrijkste uitdaging was echter het zoeken van de Heilige Graal. Lancelot, de Eerste Ridder en daarmee de beschermheer van de koningin, wordt vaak gezien als vaderlijke held en hij is in veel andere verhalen te vinden. Lancelot is misschien wel de bekendste ridder van de Ronde Tafel. Hij is de rechterhand van Arthur. Voordat hij wordt geslagen tot ridder is hij een avonturier. Vanwege een heldhaftige actie om Guinevere – de geliefde van Arthur – te bevrijden, wordt hij Sir Lancelot van de Ronde Tafel. Maar hij valt later voor de charmes van deze dame. Een geheime relatie is het gevolg. Wanneer Arthur daar achter komt wordt Lancelot verbannen uit Camelot. Maar daar eindigt dit verhaal niet…

Verhalen over koning Arthur zijn er volop, maar heeft hij eigenlijk wel bestaan? En zo ja, waar en wanneer dan? Deze vraag staat centraal in de lezing, waarin archeologische kennis wordt gecombineerd met tekstbronnen.

Maar hoe leefden de verhalen van helden eigenlijk voort, tot op de dag van vandaag? En op welke manier zijn die verhalen ooit op schrift gesteld, wat onder andere resulteerde in de Latijnse Arthurbiografie door Geoffrey van Monmouth uit 1136?

De spreker gaat ook in op het idee dat Arthur uit de dood zal herrijzen om de Britten van de ondergang te komen redden.

Frank Brandsma is universitair hoofddocent vergelijkende Literatuurwetenschap (Middeleeuwen) aan de Universiteit Utrecht en Arthurist. Hij was jarenlang de internationale bibliograaf van de International Arthurian Society en organiseerde met Bart Besamusca het internationale Arthurcongres in Utrecht.

Zijn onderzoek gaat over verteltechnieken in de Arthurromans rond 1200, over de presentatie van het gesproken woord in teksten uit die tijd en over emoties in middeleeuwse verhalen, maar hij geeft ook lezingen over het middeleeuwse in fictieboeken als Game of Thrones.