Vrouw van het Vaderland Jacoba van Beieren

Datum Tijd
donderdag 16 januari 2014 20:00 - 22:00

Haar leven verbeeld in geschiedschrijving en literatuur
Een lezing door mw. dr. Olga van Marion

Jacoba van Beieren

Jacoba van Beieren

In:      De Dam, Wilhelminaweg 27, 3441 AT Woerden
Toegang gratis

De bekende gravin Jacoba van Beieren (1401-1436) was niet meer dan een pion in het schaakspel van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Dat is althans de stelling van haar biograaf H.P.H. Jansen in 1967. Over het persoonlijke leven van deze gravin van Holland en Zeeland is vrijwel niets bekend. Van haar hand zijn geen brieven of documenten overgeleverd. Na haar onfortuinlijke dood op Slot Teylingen vormde deze onbekendheid voor de historici en literaire auteurs echter geen bezwaar. Zij hebben er levendig op los gefantaseerd en een gravin gecreëerd met legers, een hofhouding en vooral een hartstochtelijk liefdesleven.

Jacoba van Beieren

Jacoba van Beieren

De Leidse neerlandica dr. Olga van Marion zal in haar lezing laten zien hoe de literaire beeldvorming op basis van de historische gegevens werkte. Ze leest met haar publiek fragmenten uit toneelstukken, romans, heldinnenbrieven en zal zelfs een 17de eeuws liedje van Jacoba met de toehoorders zingen.

Dr. Olga van Marion is universitair docent Vroegmoderne Literatuur aan de Universiteit Leiden. Ze promoveerde in 2005 op het boek ‘Heldinnenbrieven. Ovidius’ Heroides in Nederland’. Nijmegen, Vantilt, 2005. Ze publiceert over de Gouden Eeuw en schreef o.a. met dr. Rick Honings de bundel ‘Vrouw van het Vaderland. Jacoba van Beieren in literatuur en kunst. (Jaarboek van de Kastelenstichting Holland en Zeeland 2011)’.