DocU over Utrechtse verhalen van de Eerste Wereldoorlog op RTV Utrecht

Op zondag 11 november zendt RTV Utrecht de DocU: Utrechtse verhalen van de Eerste Wereldoorlog uit. Het is dit jaar 100 jaar geleden dat er een einde kwam aan de Eerste Wereldoorlog. Een oorlog waarin meer dan 20 miljoen mensen om het leven kwamen. Nederland is tijdens deze oorlog neutraal, maar dat betekende niet dat in ons land niets werd gemerkt van deze oorlog. In de DocU: Utrechtse verhalen van de Eerste Wereldoorlog is te zien welke invloed de oorlog op de provincie Utrecht heeft gehad.

In de regio Utrecht zijn de gevolgen van ‘de Grote Oorlog’ wel degelijk zichtbaar en voelbaar. Al was het maar omdat de Duitse Keizer Wilhelm na de oorlog asiel krijgt. Eerst in Amerongen en later in Doorn. Waar in Huis Doorn nog steeds een Eerste Wereldoorlog herinneringscentrum is. Ook Belgische vluchtelingen zijn in groten getale in de provincie Utrecht opgevangen. De herinnering aan hen is nog altijd tastbaar in Amersfoort. Daar staat het immens grote Belgenmonument. In de uitzending worden kunstacademie studenten gevolgd die een animatie maken van dit bijzondere bouwwerk.

De DocU: Utrechtse verhalen van de Eerste Wereldoorlog is op zondag 11 november vanaf 07.15 uur, daarna ieder uur opnieuw, te zien op RTV Utrecht. De documentaire is mede mogelijk gemaakt door Museum Huis Doorn, www.eerstewereldoorlog.nu, Gravin van Bylandt Stichting, Prins Bernhard Cultuurfonds en Provincie Utrecht.