Vlaggen in Woerden?

Dit artikel is geschreven op 27 februari 2014 en bijgewerkt op 10 december 2018.
We moeten constateren dat er inmiddels wel meer bekend is over de geschiedenis  van de Woerdense gemeentevlag, maar dat er nog steeds geen geactualiseerde Woerdense vlag is.


De mogelijke nieuwe vlag van de gemeente Woerden

De mogelijke nieuwe vlag

In veel plaatsen wordt op feestelijke dagen trots gewapperd met een eigen plaatselijke vlag. In Woerden is dat (nog) niet het geval. Alvorens we dat gaan doen, moeten we het eerst eens worden hoe de Woerdense vlag er uit ziet.

 

Het bleek dat de officiële vlag van Woerden niet compleet was. Van Woerden en enkele dorpskernen stonden al wapenschilden en kenmerken afgebeeld. Echter Harmelen ontbrak. Maar er is inmiddels goed nieuws uit de wandelgangen van het stadhuis. Burgemeester Molkenboer heeft opdracht gegeven de vlag compleet te maken, zodat deze ook fier in top kan wapperen met daarop een beeldmerk dat Harmelen vertegenwoordigt.

Hieronder wat nadere informatie over de herkomst van de verschillende onderdelen van de vlag van Woerden.

Woerden

Wapen van Woerden

Wapen van Woerden

Het wapen van Woerden dateert uit de tijd dat we stadsrechten kregen, 1372. Dat blijkt uit de symbolen die erop staan vermeld: de drie ruitjes (aanvankelijk rood of goud maar in de loop van de 19e eeuw zwart afgebeeld) zijn van de Heren van Woerden afkomstig. Het oudste zegel van Woerden dateert uit 1277 en vertoont 3 ruiten. Op een wapenbord uit de kapittelkerk van St. Marie in Utrecht wordt het wapen afgebeeld als “in goud drie ruiten van keel, voor Herman van Woerden”.

 

Vlag van Beieren

Vlag van Beieren

De blauw-witgeblokte dwarsbalk is identiek aan de Beierse vlag. Hertog Albrecht van Beieren was in 1372 ook Graaf van Holland en die gaf ons destijds de stadsrechten.

 

 

Zegveld

Wapen van Zegveld

Wapen van Zegveld

Het wapen van Zegveld bestond, tot de samenvoeging van deze gemeente met Woerden in 1989, uit een tweetal hoorns op een blauwe achtergrond. De herkomst daarvan is onbekend. Er was wel een familie van Segveld, die een dergelijk wapen voerde, maar die familie dateert uit de 18e eeuw.

 

 

Kamerik

Wapen van Kamerik

Wapen van Kamerik

Het wapen van Kamerik bestond, tot de samenvoeging met Woerden eveneens in 1989, uit een geel veld met drie rode Andreaskruizen. Het wapen is afgeleid van het wapen van de heren van Strijen (in Zuid-Holland). De oudste afbeelding van de drie kruisjes voor Kamerik dateert uit de 16e eeuw.

 

 

Harmelen

Wapen van Harmelen

Wapen van Harmelen

Het wapen van Harmelen bestond, tot de samenvoeging met Woerden in 2001, uit drie rode ruiten op een geel veld, doorsneden met een zwarte balk. Het wapen is afgeleid van het wapen van de familie van Zuylen van Harmelen, de bezitters van de heerlijkheid Harmelen. De ruiten dateren uit de tijd dat de heren van Woerden zeggenschap over Harmelen hadden. Van de zwarte balk is de herkomst onbekend.

 

 

Huidige officiële vlag

1954 tot 1989

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is woerden1954-1989.gif

Vlag van 1954 tot 1989

Op 20 mei 1954 stemde de gemeenteraad in met het voorstel van de Hoge Raad van Adel om een gemeentevlag vast te stellen met de kleuren van het gemeentewapen als vier gelijke horizontale banen. Deze vlag heeft dienst gedaan tot 1989, toen als gevolg van gemeentelijke herindelingen Kamerik en Zegveld aan Woerden werden toegevoegd (en gelijktijdig Woerden naar de provincie Utrecht werd overgeheveld.)

Vanaf 1989

Huidige vlag van Woerden

Huidige vlag van Woerden

Als we de officiële vlag van Woerden nu bekijken, dan zien we dat Woerden, Kamerik en Zegveld erop zijn vertegenwoordigd, maar Harmelen niet. Deze vlag dateert van de periode na de gemeentelijke herindeling van 1989. Bij de aansluiting van Harmelen in 2001 is de vlag niet opnieuw gewijzigd, maar dat lijkt nu dus wel te gaan gebeuren.

Waarmee gaan we in Woerden vlaggen?
Maar een minstens zo interessante vraag is natuurlijk, waarmee gaat de Woerdenaar vlaggen op feestelijke dagen als bijvoorbeeld de verjaardag van Woerden (12 maart), Nachtcultuur, de Kaasdagen, het Straattheaterfestival of de jaarlijkse Koeiemart. Is dat
1. de officiële vlag van Woerden of
2. een vlag met het wapen van Woerden of
3. het gestileerde logo van Woerden.

1. De mogelijke nieuwe vlag van de gemeente Woerden

1. De mogelijke nieuwe vlag
van de gemeente Woerden

 

2. Wapen van Woerden

2. Wapen van Woerden

 

3. Het logo van Woerden  als vlag

3. Het logo van Woerden
als vlag

 
Reageer

Reacties

2014-03-22 Frans van Bork
De vlag waarin alle symbolen van de fusiegemeenten in voorkomen heeft de aantrekkelijkheid van de redelijkheid. Het doet denken aan adellijke familiewapens die door aantrouw etc steeds meer een lappendeken werden.
Dus er zit wel enige rationaliteit in.
Toch niet goed:

    • Het resultaat is gewoon niet fraai;
    • Is ingewikkeld vanwege de vele uitleg die nodig is;
    • Toont geen fiere gemeente. Het toont dat we een fusieproduct zijn en niet een gemeente die klaar staat voor de 21 eeuw.
    • Bovendien niet volledig. Rietveld, Barwoutswaarder en Linschoten ontbreken.

Ik kies daarom voor de vlag met het wapen van Woerden al dan niet gestileerd.


Dit artikel is geschreven op 27 februari 2014 en bijgewerkt op 10 december 2018.
We moeten constateren dat er wel meer bekend is van de geschiedenis  van de Woerdense vlag, maar dat er nog steeds geen actuele Woerdense vlag is.